Bankart

Bankart Lezyonu

Omuz Çıkığı Nasıl Olur?  

Omuz eklemi vücuttaki en geniş hareket aralığına sahip eklemlerdendir. Çevresindeki bağ dokusu ve humerus başının glenoid kemiği ile uyumundan dolayı en sık çıkığı görülen eklemdir. Genellikle öne ve aşağı çıkık görülür. Bu öne ve aşağı çıkık paterni omuz çıkıklarının %90’ını oluşturur. 

Omuz Çıkığı Sonrası Ne Yapılmalı? 

Omuz çıkığı sonrası öncelikle çekilecek bir direkt grafi ile bu çıkığa kırığın eşlik edip etmediği değerlendirilir.  Gerekli incelemeler yapıldıktan sonra sedasyon anestezisi altında omuz çıkığının yerine oturtulması gereklidir. Omuz çıkığı yerine oturtulduktan sonra hastaya bir kol askısı takılmalı ve yeni bir grafi görülmelidir. Eklem içi kırık ya da şüpheli serbest fragmanlar mevcutsa bilgisayarlı tomografi çekilmesi de gerekli olabilir. 

Bankart Lezyonu Nedir? 

Hastanın ayaktan yapılan kontrolünde Omuz MR’ı çekilmeli ve bu omuz MR’ı ile bankart lezyonu (glenoidin çevresini saran glenoid labrumunun yırtılması – Resimde kırmızı oklarla gösteriliyor), glenoidin durumu, eşlik eden kas-tendon yaralanması olup olmadığı, omuz eklemi yuvasının sığ ya da derin oluşu değerlendirilmelidir. 


Bankart Lezyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Bu değerlendirmelere göre hastanın bankart lezyonu mevcutsa ve ek kemik patolojisi yoksa; birtakım cerrahi öncesi hesaplamalarda sadece bankart lezyonu onarımı yeterli olacaksa Artroskopik olarak Bankart Lezyonu onarımı uygulanabilir. Eğer ek sorunlar varsa bu onarım başka cerrahi tekniklerle birleştirilebilir. Bazen de omuz ekleminde bir yuva görevi gören glenoidin durumuna göre, ön tarafa konulan bir kemiğin takoz görevi ile humerus başının eklem içindeki yolunu uzatması prensibine dayanan Laterjet Cerrahi Prosedürü direkt olarak ya da revizyon vakalarında uygulanabilir. 

Doç. Dr. Osman Civan Almanya’da aldığı eğitimle kendi tecrübelerini birleştirerek Bankart Lezyonu ve Tekrarlayan Omuz Çıkığı olan hastaları uzun yıllardır artroskopik (kapalı yöntemlerle) ve gerekli durumlarda açık yöntemlerle olarak tedavi etmektedir.