Arka Çapraz Bağ Yırtığı

Arka Çapraz Bağ Yaralanmaları

·         Arka çapraz bağ ne işe yarar? Görevi nedir?

Arka çapraz bağ tibia kemiğinin arkasından femur kemiğine uzanan bağdır. Bu bağ dizin en güçlü bağıdır ve bu yüzden yaralanması zordur. Diğer bağlarla birlikte yaralanması daha sık görülürken izole arka çapraz bağ yaralanmaları da rastladığımız durumlardandır. Yaralanması için ciddi bir güç gereken bu bağ özellikle travmatik diz çıkıklarında yaralanabilir. Arka çapraz bağ tibia kemiğinin femur kemiğinin altında arkaya doğru kaymasını engeller.

·         Arka Çapraz Bağ yaralanması nasıl olur?

Arka çapraz bağ yaralanması sıklıkla direkt travma ile, kazalar esnasında ya da spor yaralanmalarında olur. Bükülü bir dize önden sert bir darbe gelmesi durumunda da arka çapraz bağ yırtılabilir. Güreşçilerde diz sert zemine şiddetli bir şekilde çarpıldığında da arka çapraz bağ yaralanmaları meydana gelebilir. Onun dışında örnek olarak bir futbol kalecisinin kalesine gelen bir topu yakaladıktan sonra dizleri bükülü olarak yere düşmesi esnasında da arka çapraz bağ yaralanması meydana gelebilir.

·         Arka Çapraz Bağ yaralanmasının belirtileri nelerdir?

Arka çapraz bağ yaralanması yaşayan kişi şiddetli ağrı, şişlik, yürürken boşluk hissi gibi nedenlerle ortopediste başvurur.

·         Arka Çapraz Bağ yaralanmasının tanısı nasıl konulur?

Arka çapraz bağ yaralanmalarında yapılan birtakım özel fizik muayene testleri ile arka çapraz bağ yaralanması ön tanısı konulduktan sonra çekilecek röntgen ile bazı durumlar ekarte edilir ve  bir MR görüntülemesi ile ile arka çapraz bağ yırtığı tanısı konulur.

·         Arka Çapraz Bağ yaralanmasının tedavisi nasıl yapılır?

Eğer arka çapraz bağ yırtığı izole ise yani hastada eşlik eden başka bağ yaralanması yoksa ameliyatsız tedavi seçenekleri ön plandadır. Akut şişlik ve ağrılar elevasyon + soğuk uygulama ile geçirildikten sonra fizik tedavi ile süreç devam ettirilebilir.

Ama eşlik eden başka bağ yaralanmaları ya da damar- sinir yaralanmaları da varsa ameliyat kaçınılmazdır.

Cerrahi tedavide eğer kemik ile birlikte bir bağ kopması (avülsiyon) söz konusu ise kemiğin yerine tespit edilmesi ile arka çapraz bağ yerine konmuş olur. Ama kemik yaralanması söz konusu değilse artroskopik olarak kapalı ameliyatlarla rekonstrüksiyon gereklidir. Bunun için hastanın bir bölgesinden alınan tendon arka çapraz bağın geçtiği yerlerden geçirilerek femur ve tibia kemiğine sabitlenir.

 

·         Arka Çapraz Bağ Rekonstrüksiyonu Ameliyatından sonra hasta hemen ayağa kalkabilir mi?

Arka çapraz bağ yaralanması nedeniyle ameliyat ettiğimiz hastalarımız sıklıkla ameliyattan sonraki gün bu yaralanmaya yönelik yaptırdığımız özel dizliklerle (Jack Brace) ve koltuk değnekleri ile ayağa kalkıp kendi ihtiyaçlarını giderebilirler. Üzerine basması ya da basmaması ameliyat esnasındaki tekniklere göre değişir. Diz ekleminin hızlıca tüm hareketleri yapabilmesi için aşama aşama eklemin açılması ve dizi açıp kapatması sağlanır.

·         Arka Çapraz Bağ Yaralanması Ameliyatından sonra Fizik Tedavi şart mıdır?

Hastamızın önceki sportif faaliyet düzeyine hızlıca erişmesi için ameliyattan hemen sonra başladığımız fizik tedavi ve rehabilitasyon sürecini arttırarak devam ettiriyoruz. 

Aşağıdaki resimde, soldaki fotoğrafta arka çapraz bağın yerini, ortadaki fotoğrafta yırtığının MR görüntüsünü, sağdaki fotoğrafta da artroskopik arka çapraz bağ rekonstrüksiyonu ameliyatı sonrası takip MR görüntüsünü görüyoruz.